Foodwalk over de oude Stadsweg

Struinen op de rand van stad en land

‘Op reis’ is het thema van de Open Monumentendag op zaterdag 13 en zondag 14 september. Dan kun je in Groningen niet om de oude Stadsweg heen. Landschapsbeheer Groningen en Het Hoogeland op de Kaart zetten daarom op zaterdag 13 september een Foodwalk uit die deels over deze historische route voert. Wie meefietst krijgt tekst en uitleg over cultuurhistorie én natuurlijke ingrediënten die langs de route zijn te vinden. Oude perenbomen, rozenbottels en andere ‘vergeten’ vruchten. “Een verrassingstocht”, aldus journalist Paul Straatsma die de route vorig jaar liep. “Al struinend blijkt dat je voor natuur en mooie plekjes de stad niet uit hoeft.”

Het startpunt bij de Oostersluis is zelfs voor veel geboren Stadjers al zo’n bijzondere ontdekking. Een prachtige groene oase op de rafelrand van de stad. En er volgen er veel meer. Het LeRoy gebied bijvoorbeeld met zijn Ecokathedraal, maar ook Garmerwolde met zijn oude toren en natuurlijk het pad van de Stadsweg zelf. Ze passen stuk voor stuk in de categorie plekjes en belevingen die Groningen zo mooi maken.

De fietstocht begint om 10.00 uur en duurt ongeveer drie uur. Deelnemers worden begeleid door Stadsecoloog Wout Veldstra en landschaps- en wildplukdeskundige Ine Bielevelt van Landschapsbeheer Groningen. De eerste put uit een enorme ervaring met stadsgroen. Bielevelt vertelt over de ingrediënten die tijdens de fietstocht worden geplukt, om er op het eindpunt in het LeRoy Huis samen een lunch van te maken. Beide gidsen vertellen onderweg over de cultuurhistorie langs de route.

Stadsweg

De Foodwalk past in het project ‘De Stadsweg, een drukbezochte route’, waarmee Landschapsbeheer Groningen en Het Hoogeland op de Kaart deze middeleeuwse handelsroute nieuw leven in blazen. Ooit liep de route van Groningen, via Garmerwolde, Ten Boer, Delfzijl (of liever Oterdum) over de Eems naar Duitsland en daarna verder naar de Baltische staten. Door bewoners en bezoekers van Groningen te attenderen op de bijzondere geschiedenis van de route en ondernemers te stimuleren hierop aan te haken, wil het project de levendigheid die de (internationale) handel met zich meebracht, terug laten keren langs de Stadsweg.

Foodwalks

De Foodwalk Stadsweg maakt deel uit van het landelijke project Lekker Landschap. Samen met Stichting wAarde werkt Landschapsbeheer Nederland binnen dit project aan een nieuw netwerk van maaltijdwandelingen en – fietstochten door het hele land: de zogenaamde Foodwalks. Aan de hand van lekkere recepten en eenvoudige routebeschrijvingen kan iedereen zelf ingrediënten voor een maaltijd bij elkaar plukken. Op www.foodwalks.nl worden routes en recepten voor alle seizoenen samengebracht. Tot en met 2016 worden er jaarlijks in iedere provincie nieuwe routes ontwikkeld.

De Stadsweg, een drukbezochte route is een project van vijf gemeenten, de provincie Groningen en Regio Groningen – Assen. Lekker Landschap wordt mogelijk gemaakt door de Stichting wAarde, met financiële ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij.